wtorek, 1 grudnia 2020

Gotowany sernik waniliowy z białą czekoladą i żurawiną

 Zapraszam na pyszny waniliowy sernik gotowany. Górą ciasta jest rozpuszczona biała czekolada z suszoną żurawiną. Całość smakuje wyśmienicie. Sernik wychodzi niezwykle kremowy i delikatny. Polecam



Składniki:

120 g biszkoptów podłużnych

400 g twarogu w kostce ( ja miałam już mielony)

2 jajka

1/2 szkl cukru pudru

200 g masła

2 op. budyniu waniliowego

1/2 szkl mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 g suszonej żurawiny

100 g białej czekolady

3 łyżki mleka

blaszka 23x23cm

Przygotowanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy biszkopty. Twaróg rozdrabniamy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do twarogu dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier puder i ekstrakt. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Proszki budyniowe rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia. Przekładamy letnią masę sernikową na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy po całkowitym ostudzeniu do lodówki na 1 godzinę.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Dodajemy do niej żurawinę i mieszamy. Gdy polewa zacznie tężeć wylewamy ją na sernik, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. 

& radzę najpierw namoczyć żurawinę, będzie delikatniejsza i miękka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów