Zapraszam na pyszny waniliowy sernik gotowany. Górą ciasta jest rozpuszczona biała czekolada z suszoną żurawiną. Całość smakuje wyśmienicie. Sernik wychodzi niezwykle kremowy i delikatny. Polecam
Składniki:
120 g biszkoptów podłużnych
400 g twarogu w kostce ( ja miałam już mielony)
2 jajka
1/2 szkl cukru pudru
200 g masła
2 op. budyniu waniliowego
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g suszonej żurawiny
100 g białej czekolady
3 łyżki mleka
blaszka 23x23cm
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy biszkopty. Twaróg rozdrabniamy i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do twarogu dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier puder i ekstrakt. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu. Proszki budyniowe rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia. Przekładamy letnią masę sernikową na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy po całkowitym ostudzeniu do lodówki na 1 godzinę.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. Dodajemy do niej żurawinę i mieszamy. Gdy polewa zacznie tężeć wylewamy ją na sernik, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
& radzę najpierw namoczyć żurawinę, będzie delikatniejsza i miękka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów