piątek, 13 grudnia 2019

Chleb orkiszowo-kukurydziany

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb zrobiony na mące orkiszowej i kukurydzianej jest zdrowszy od pszennego i bardziej sycący. Jest to smaczny i idealny chleb  na śniadanie. Polecam


Składniki:
1,5 szkl mąki orkiszowej białej
1,5 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 op. suchych drożdży
oraz: keksówka 10x18 cm

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, sól i suszone drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie smarujemy wyrośnięty chleb zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów