niedziela, 29 listopada 2020

Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem

 Zapraszam na pyszną warstwową sałatkę z ryżem jaśminowym oraz tuńczykiem z dodatkami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i tania. Idealna na kolację lub na przystawkę. Polecam



Składniki:

1/3 szkl ryżu jaśminowego białego BIO Polskie Młyny

3/4 szkl wody

puszka tuńczyka w sosie własnym

1/3 ogórka zielonego

3 duże rzodkiewki

1 dymka ze szczypiorkiem

3 czubate łyżeczki majonezu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy, aż wchłonie wodę i studzimy. Tuńczyka odsączamy z sosu na sitku. Ogórka kroimy w kosteczkę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę i również osuszamy. Dymkę ze szczypiorkiem drobno kroimy. Przygotowujemy 3 szklanki i nakładamy po kolei: ryż, tuńczyka, ogórka, rzodkiewki (posypujemy poszczególne warstwy solą i pieprzem). Na górze układamy majonez i posypujemy pokrojoną dymką ze szczypiorkiem.

A Was zapraszam do sklepu internetowego Polskie Młyny. Kupicie tam wiele zestawów produktów potrzebnych w kuchni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów