Witajcie. Postanowiłam zrobić przerwę w blogowaniu. Ale zostawiam Was z przepisem na pyszne ciasto.
Zapraszam na pyszne ciasto marchewkowo-orzechowe z kremem kokosowo-orzechowym. Ciasto to jest bardzo aromatyczne i przyjemnie chrupiące. Polecam na deser w towarzystwie kawy lub herbaty.
Składniki:
1 szkl startej na drobnych oczkach marchewki (4-5 średnich)
2 jajka
3/4 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl mąki orkiszowej tortowej
krem: puszka mleczka kokosowego (400ml)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła orzechowego
garść orzechów włoskich
oraz: tortownica o śred. 20 cm
Przygotowanie:
Ciasto marchewkowe: orzechy włoskie bardzo drobno siekamy i przekładamy do miski. Do orzechów dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę, mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka oraz olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto marchewkowe studzimy.
Krem: dzień wcześniej wkładamy puszkę mleczka kokosowego do lodówki. Na drugi dzień przekładamy stałą, białą część mleczka kokosowego do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy. Orzechy włoskie siekamy.
Ciasto marchewkowe przekrajamy na dwa blaty. Jeden blat ciasta smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Na górze ciasta rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów