środa, 16 grudnia 2020

Ciasto marchewkowo-orzechowe z kremem orzechowym i przerwa na blogu

 Witajcie. Postanowiłam zrobić przerwę w blogowaniu. Ale zostawiam Was z przepisem na pyszne ciasto.

Zapraszam na pyszne ciasto marchewkowo-orzechowe z kremem kokosowo-orzechowym. Ciasto to jest bardzo aromatyczne i przyjemnie chrupiące. Polecam na deser w towarzystwie kawy lub herbaty.



Składniki:

1 szkl startej na drobnych oczkach marchewki (4-5 średnich)

2 jajka

3/4 szkl cukru trzcinowego

1/2 szkl oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

1 szkl mąki orkiszowej tortowej

krem: puszka mleczka kokosowego (400ml)

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła orzechowego

garść orzechów włoskich

oraz: tortownica o śred. 20 cm

Przygotowanie:

Ciasto marchewkowe: orzechy włoskie bardzo drobno siekamy i przekładamy do miski. Do orzechów dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę, mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka oraz olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto marchewkowe studzimy.

Krem: dzień wcześniej wkładamy puszkę mleczka kokosowego do lodówki. Na drugi dzień przekładamy stałą, białą część mleczka kokosowego do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy. Orzechy włoskie siekamy.

Ciasto marchewkowe przekrajamy na dwa blaty. Jeden blat ciasta smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Na górze ciasta rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów