Zapraszam na lekką zieloną zupę krem. Zupa wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna. Będzie idealna na lekki wiosenny obiad. Polecam
Składniki:
500 g szparagów zielonych
2 średnie ziemniaki
garść rukolii
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
Szparagi oraz rukolę myjemy i osuszamy. Od szparagów odłamujemy końcówki oraz kroimy szparagi na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki oraz szparagi i gotujemy przez 10 minut. Potem dodajemy rukolę i gotujemy razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Gotową zupę lekko studzimy i blendujemy na krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów