wtorek, 17 sierpnia 2021

Zupa krem szparagowa z rukolą

 Zapraszam na lekką zieloną zupę krem. Zupa wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna. Będzie idealna na lekki wiosenny obiad. Polecam




Składniki:

500 g szparagów zielonych

2 średnie ziemniaki

garść rukolii

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml bulionu 

2 łyżki oliwy

1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Przygotowanie:

Szparagi oraz rukolę myjemy i osuszamy. Od szparagów odłamujemy końcówki oraz kroimy szparagi na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki oraz szparagi i gotujemy przez 10 minut. Potem dodajemy rukolę i gotujemy razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą  i pieprzem, zdejmujemy z ognia. Gotową zupę lekko studzimy i blendujemy na krem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów