środa, 4 listopada 2020

Mleko owsiano-migdałowe

 Zapraszam po przepis na aromatyczne mleko roślinne. Jest to świetny zamiennik mleka krowiego. Dla osób które maja nietolerancję laktozy to mleko roślinne będzie miłą odmianą. Możemy dodawać je do kawy, koktajli, owsianek czy jako składnik ciast, naleśników czy gofrów. Polecam



Składniki:

1 szkl płatków owsianych błyskawicznych

1 szkl migdałów

4 szkl wody

Przygotowanie:

Migdały zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie zlewamy wodę i zdejmujemy skórki z migdałów. Obrane migdały przekładamy do wysokiego pojemnika i dosypujemy do nich płatki owsiane. Zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie blendujemy. Przelewamy powstały napój na durszlak wyłożony gazą i odciskamy. Gotowy napój owsiano-migdałowy przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Gdy napój się rozwarstwi wystarczy nim wstrząsnąć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów