piątek, 6 listopada 2020

Gofry churros

 Zapraszam na pyszne i mocno chrupiące gofry z ciasta jak na karpatkę. Dodatkowo obtoczone w posypce cukrowo-cynamonowej przypominają w smaku deser churros. Są świetnym pomysłem na słodki deser. Polecam



Składniki:

3/4 szkl wody

100 g masła

1 szkl mąki orkiszowej tortowej

1 jajko

1 łyżka cukru trzcinowego

oraz posypka: 2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukier trzcinowy i zagotowujemy. Do gorącej masy wsypujemy mąkę i mieszamy szybko aby powstało ciasto jak na karpatkę (zaparzamy). Odstawiamy garnek z gorącym ciastem do przestudzenia. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę na ciasto dzielimy na ok. 8 części i formujemy z nich kulki. Rozgrzewamy gofrownicę i wkładamy do środka po jednej kulce ciasta na jednego gofra. Pieczemy na złoty kolor.

Posypka: mielimy cukier trzcinowy na puder i łączymy go z cynamonem. Każdego upieczonego gorącego gofra obtaczamy w cukrowo- cynamonowej posypce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów