Zapraszam na pyszne i mocno chrupiące gofry z ciasta jak na karpatkę. Dodatkowo obtoczone w posypce cukrowo-cynamonowej przypominają w smaku deser churros. Są świetnym pomysłem na słodki deser. Polecam
Składniki:
3/4 szkl wody
100 g masła
1 szkl mąki orkiszowej tortowej
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
oraz posypka: 2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz cukier trzcinowy i zagotowujemy. Do gorącej masy wsypujemy mąkę i mieszamy szybko aby powstało ciasto jak na karpatkę (zaparzamy). Odstawiamy garnek z gorącym ciastem do przestudzenia. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Masę na ciasto dzielimy na ok. 8 części i formujemy z nich kulki. Rozgrzewamy gofrownicę i wkładamy do środka po jednej kulce ciasta na jednego gofra. Pieczemy na złoty kolor.
Posypka: mielimy cukier trzcinowy na puder i łączymy go z cynamonem. Każdego upieczonego gorącego gofra obtaczamy w cukrowo- cynamonowej posypce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów