poniedziałek, 2 listopada 2020

Jaglane placki z jabłkami (bez glutenu)

 Zapraszam na pyszne placuszki bezglutenowe na bazie kaszy jaglanej z soczystymi jabłkami. Placuszki wychodzą bardzo delikatne w smaku oraz aromatyczne. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam na słodkie śniadanie lub podwieczorek.



Składniki:

1/2 szkl kaszy jaglanej

1 szkl wody

1 jajko

1 łyżka cukru 

3/4 szkl mleka

3 łyżki mąki jaglanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

2-3 jabłka

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą na sitku aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Zdejmujemy kaszę z ognia i studzimy. Do przestudzonej kaszy wlewamy mleko i blendujemy na gładką masę. Potem dodajemy jajko, cukier, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Jabłka myjemy i obieramy oraz kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżkę masy na placuszek. Na placuszku układamy cząstki jabłka, lekko je wgniatając w ciasto. Smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów