wtorek, 10 listopada 2020

Jogurtowe ciasto z jabłkami i gruszkami pod różaną kruszonką

 Zapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone z dodatkiem jabłek i gruszek pod chrupiącą różaną kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Polecam



Składniki:

150 ml jogurtu naturalnego

1/2 szkl oleju

2 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)

3/4 szkl cukru pudru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 małe jabłka

2 małe gruszki

kruszonka:1 łyżka masła

2 łyżki mąki orkiszowej tortowej

2 łyżki cukru różanego

oraz blaszka 24x24 cm

Przygotowanie:

Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier różany-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Owoce myjemy i osuszamy. Następnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne a owoce kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski wsypujemy składniki suche na ciasto: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt, miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Na górze układamy kawałki jabłek i gruszek oraz posypujemy je zimną kruszonką. Wstawiamy ciasto jogurtowe do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów