Zapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone z dodatkiem jabłek i gruszek pod chrupiącą różaną kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Polecam
Składniki:
150 ml jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
3/4 szkl cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka
2 małe gruszki
kruszonka:1 łyżka masła
2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki cukru różanego
oraz blaszka 24x24 cm
Przygotowanie:
Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier różany-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Owoce myjemy i osuszamy. Następnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne a owoce kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski wsypujemy składniki suche na ciasto: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt, miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Na górze układamy kawałki jabłek i gruszek oraz posypujemy je zimną kruszonką. Wstawiamy ciasto jogurtowe do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów