niedziela, 8 listopada 2020

Bułki orkiszowo- kukurydziane z płatkami owsianymi

 Zapraszam na smakowite domowe bułeczki. Upiekłam je ma mące orkiszowej tortowej i kukurydzianej. Dodałam również płatki owsiane-dzięki temu bułeczki są bardziej sycące. Idealne na śniadanie z masełkiem i serem lub wędliną. Polecam



Składniki:

2,5 szkl mąki orkiszowej tortowej

0,5 szkl mąki kukurydzianej

0,5 szkl płatków owsianych

25 g świeżych drożdży

szczypta cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka miękkiego masła

1 szkl ciepłej wody

czarnuszka

Przygotowanie:

Do miski wkładamy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłej wody i rozcieramy razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypujemy obie mąki, płatki owsiane, sól, dodajemy masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę.  Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy bułeczki zimna wodą a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów