Zapraszam na smakowite domowe bułeczki. Upiekłam je ma mące orkiszowej tortowej i kukurydzianej. Dodałam również płatki owsiane-dzięki temu bułeczki są bardziej sycące. Idealne na śniadanie z masełkiem i serem lub wędliną. Polecam
Składniki:
2,5 szkl mąki orkiszowej tortowej
0,5 szkl mąki kukurydzianej
0,5 szkl płatków owsianych
25 g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
1 szkl ciepłej wody
czarnuszka
Przygotowanie:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, łyżkę mąki oraz 5 łyżek ciepłej wody i rozcieramy razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypujemy obie mąki, płatki owsiane, sól, dodajemy masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy bułeczki zimna wodą a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów