piątek, 13 listopada 2020

Papryki faszerowane mieszanką ryżową i mięsem

 Zapraszam na pyszne kolorowe papryki faszerowane mieszanką ryżową oraz mięsem z indyka. Papryki faszerowane stanowią pełnowartościowy obiad. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam



Składniki:

4 kolorowe papryki

1 saszetka mieszanki ryżowej (basmati, fasolka, papryka,curry)-80 g

250 g mięsa mielonego z piersi indyka

1 cebula

2 jajka

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

1 płaska łyżeczka soli, pieprzu, ziół prowansalskich i papryki słodkiej

50 g żółtego sera tartego

Przygotowanie:

Mieszankę ryżową przygotowujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę z czosnkiem, przesmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do miękkości, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy paprykę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do mięsa dodajemy ugotowaną mieszankę ryżową i jajka, mieszamy. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne i wypełniamy je farszem. Przekładamy je do naczynia do zapiekania. Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 10 minut. Podajemy.

W moim przepisie użyłam tej mieszanki:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów