Zapraszam na pyszną i aromatyczną tartę z podgrzybkami. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi grzybami leśnymi tworzy smakowite danie. Polecam na jesienny obiad.
Składniki:
100 g masła
1 małe jajko
1/2 szkl mąki jaglanej
1/2 szkl mąki orkiszowej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, soli i pieprzu
oraz: 400 g podgrzybków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
100 g żółtego sera tartego
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
2 łyżki oliwy
forma do tarty o śred. 20 cm
Przygotowanie:
Z masła, jajka, mąk oraz proszku do pieczenia, soli i pieprzu zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy, aż grzyby odparują. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie doprawiamy grzyby solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i ser, mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie grzybowe, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów