wtorek, 27 października 2020

Tarta grzybowa

 Zapraszam na pyszną i aromatyczną tartę z podgrzybkami. Kruche ciasto w połączeniu z pysznymi grzybami leśnymi tworzy smakowite danie. Polecam na jesienny obiad.



Składniki:

100 g masła

1 małe jajko

1/2 szkl mąki jaglanej

1/2 szkl mąki orkiszowej tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, soli i pieprzu

oraz: 400 g podgrzybków

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

100 g żółtego sera tartego

1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

2 łyżki oliwy

forma do tarty o śred. 20 cm

Przygotowanie:

Z masła, jajka, mąk oraz proszku do pieczenia, soli i pieprzu zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone podgrzybki i smażymy, aż grzyby odparują. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie doprawiamy grzyby solą, pieprzem oraz dodajemy jajko i ser, mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie grzybowe, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy jeszcze przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów