czwartek, 15 października 2020

Placki ziemniaczano-marchewkowe

 Zapraszam na smakowite placki ziemniaczano-marchewkowe. Połączenie ich ze zmielonym chrupkim pieczywem dodało  pysznego aromatu oraz chrupkości po usmażeniu. Polecam placki na obiad.



Składniki:

600 g ziemniaków

350 g marchewki

2 jajka

60 g pieczywa chrupkiego żytniego

1 łyżeczka soli i pieprzu

olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczywo chrupkie mielimy na mąkę i odkładamy. Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce (ja starłam część na tarce o małych oczkach a część na tarce jarzynowej). Starte warzywa odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy oraz zmielone pieczywo. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów