Zapraszam na smakowite placki ziemniaczano-marchewkowe. Połączenie ich ze zmielonym chrupkim pieczywem dodało pysznego aromatu oraz chrupkości po usmażeniu. Polecam placki na obiad.
Składniki:
600 g ziemniaków
350 g marchewki
2 jajka
60 g pieczywa chrupkiego żytniego
1 łyżeczka soli i pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczywo chrupkie mielimy na mąkę i odkładamy. Ziemniaki i marchewki myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce (ja starłam część na tarce o małych oczkach a część na tarce jarzynowej). Starte warzywa odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Dodajemy jajka, przyprawy oraz zmielone pieczywo. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów