Zapraszam na pyszne i zdrowe słodycze. Kulki swoją słodkość zawdzięczają wyłącznie daktylom. Do tego płatki owsiane, kokos i masło orzechowe - wszystkie te składniki super do siebie pasują i tworzą razem wyjątkowy smak. Polecam.
Składniki:
100 g daktyli suszonych
50 g płatków owsianych
1 łyżka masła orzechowego
1/2 szkl wiórków kokosowych + do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie zlewamy wodę i blendujemy namoczone daktyle na krem. Płatki zalewamy 2/3 szkl gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do miski przekładamy krem daktylowy, dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy masę a następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
* do kulek wykorzystałam płatki owsiane z suszonym jabłkiem i morelą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów