wtorek, 13 października 2020

Daktylowo - kokosowe kulki

 Zapraszam na pyszne i zdrowe słodycze. Kulki swoją słodkość zawdzięczają wyłącznie daktylom. Do tego płatki owsiane, kokos i masło orzechowe - wszystkie te składniki super do siebie pasują i tworzą razem wyjątkowy smak. Polecam.



Składniki:

100 g daktyli suszonych

50 g płatków owsianych

1 łyżka masła orzechowego

1/2 szkl wiórków kokosowych + do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie zlewamy wodę i blendujemy namoczone daktyle na krem. Płatki zalewamy 2/3 szkl gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do miski przekładamy krem daktylowy, dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy masę a następnie formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce do 3-4 dni. 

* do kulek wykorzystałam płatki owsiane z suszonym jabłkiem i morelą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów