Zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu babkę dyniową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste oraz wilgotne w środku. Polecam jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.
Składniki:
1 szkl puree z dyni
3/4 szkl oleju
3 jajka
1/2 szkl cukru pudru
1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz masło i bułka tarta do formy
mała foremka na babkę
Przygotowanie:
Do kielicha blendera wkładamy puree z dyni, wlewamy olej oraz wbijamy jajka. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i przelewamy do miski. Następnie wsypujemy cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą. Do foremki wlewamy ciasto. Wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów