środa, 21 października 2020

Babka dyniowa

 Zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu babkę dyniową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste oraz wilgotne w środku. Polecam jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.



Składniki:

1 szkl puree z dyni

3/4 szkl oleju

3 jajka

1/2 szkl cukru pudru

1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

oraz masło i bułka tarta do formy

mała foremka na babkę

Przygotowanie:

Do kielicha blendera wkładamy puree z dyni, wlewamy olej oraz wbijamy jajka. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i przelewamy do miski. Następnie wsypujemy cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą. Do foremki wlewamy ciasto. Wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez  godzinę w 180 stopniach ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów