czwartek, 10 września 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem malinowym

 Zapraszam na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kiełkami, rzodkiewkami,pomidorkami i papryką. Do surówki przygotowałam pyszny sos na bazie dżemu malinowego i oliwy. Polecam surówkę jako dodatek do obiadu.



Składniki:

350 g kapusty pekińskiej

pęczek rzodkiewek

25 g kiełków rzodkiewek

garść pomidorków koktajlowych

kawałek żółtej papryki

sos: 1 łyżka dżemu malinowego

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli i pieprzu

Przygotowanie:

Warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę siekamy i przekładamy do miski. Rzodkiewki kroimy w plasterki a paprykę w paseczki i dodajemy do kapusty. Pomidorki kroimy w cząstki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników, mieszamy. Sos: w słoiczku mieszamy ze sobą dżem malinowy, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Polewamy sosem surówkę przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów