niedziela, 13 września 2020

Bezglutenowe placki cukiniowo-ogórkowe

 Zapraszam na pyszne i aromatyczne placki wytrawne o smaku cukiniowo-ogórkowym. Takie połączenie smaków jest bardzo smaczne. Polecam na obiad.



Składniki:

130 g ogórków świeżych

150 g młodej cukinii

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

2 łyżki mąki kukurydzianej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ogórki i cukinię myjemy oraz osuszamy. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy starte warzywa do miski. Dodajemy do nich jajko, przyprawy oraz mąkę i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy nieduże porcje ciasta na placki. Smażymy z obu stron na małym ogniu na rumiany kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów