Zapraszam na pyszne ciasto na zimno. Delikatna pianka ze śliwek węgierek podana na bezglutenowym kukurydzianym biszkopcie z odrobiną bitej śmietany pięknie wygląda i super smakuje. Jest to idealne ciasto jeśli macie trochę śliwek i nie wiecie co z nimi zrobić. Ciasto jest proste w przygotowaniu i tanie. Polecam
Składniki:
biszkopt: 1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju
2 łyżki mąki kukurydzianej
pianka: 500 g śliwek (u mnie węgierki)
2 galaretki cytrynowe w proszku
200 ml śmietanki 30%
tortownica o śred. 20 cm
Przygotowanie:
Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i olej, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę na biszkopt do wysmarowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy.
Pianka: śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekładamy do garnka i zagotowujemy. Na malutkim ogniu gotujemy przez 2-3 minuty, mieszamy. Do gorących śliwek wsypujemy galaretki w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy masę śliwkową do przestudzenia. Przelewamy do kielicha blendera i blendujemy. Zimną śmietankę miksujemy na puch. Następnie dodajemy po trochu mus śliwkowy i cały czas miksujemy (robimy tak, aż skończy się mus śliwkowy). Tężejącą piankę śliwkową przekładamy na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów