środa, 9 września 2020

Ciasto z pianką śliwkową

 Zapraszam na pyszne ciasto na zimno. Delikatna pianka ze śliwek węgierek podana na bezglutenowym kukurydzianym biszkopcie z odrobiną bitej śmietany pięknie wygląda i super smakuje. Jest to idealne ciasto jeśli macie trochę  śliwek i nie wiecie co z nimi zrobić. Ciasto jest proste w przygotowaniu i tanie. Polecam



Składniki:

biszkopt: 1 jajko

1 łyżka cukru

1 łyżeczka oleju

2 łyżki mąki kukurydzianej

pianka: 500 g śliwek (u mnie węgierki)

2 galaretki cytrynowe w proszku

200 ml śmietanki 30%

tortownica o śred. 20 cm

Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtka. Ubijamy białko na pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko i olej, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę na biszkopt do wysmarowanej tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. 

Pianka: śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie przekładamy do garnka i zagotowujemy. Na malutkim ogniu gotujemy przez 2-3 minuty, mieszamy. Do gorących śliwek  wsypujemy galaretki w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy masę śliwkową do przestudzenia. Przelewamy do kielicha blendera i blendujemy. Zimną śmietankę miksujemy na puch. Następnie dodajemy po trochu mus śliwkowy i cały czas miksujemy (robimy tak, aż skończy się mus śliwkowy). Tężejącą piankę śliwkową przekładamy na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów