środa, 16 września 2020

Drożdżowe bułeczki odrywane z truskawkami i kruszonką

 Zapraszam na pyszne odrywane bułeczki z nadzieniem truskawkowym oraz chrupiącą kruszonką. Bułeczki wychodzą miękkie, delikatne i lekko maślane. Do tego pyszne truskawki i kruszonka-nam takie bułeczki bardzo smakują. Najlepsze z kubkiem mleka lub kakao. Można zrobić te bułeczki z nadzieniem z innych owoców-będą tak samo pyszne. Polecam



Składniki:

2,5 szkl mąki orkiszowej tortowej + do podsypania

1 jajko

1/4 szkl cukru pudru

25 g drożdży świeżych

50 g masła

1/3 szkl ciepłego mleka

kruszonka: 1 łyżka masła zimnego

2 łyżki mąki orkiszowej tortowej

2 łyżki cukru pudru

nadzienie: 150 g truskawek

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

Nadzienie: truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy, aż truskawki puszczą sok, mieszamy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, mieszamy. Zagotowujemy i studzimy.

Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobno kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Bułeczki: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy razem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło i studzimy je. Następnie do rozczynu dodajemy jajko, resztę cukru pudru, rozpuszczone masło i mąkę. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę wysypaną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy je na 7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni i nadziewamy łyżeczką kisielu truskawkowego. Zlepiamy końce bułeczki i układamy ją w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam o średnicy 20 cm). Robimy tak z pozostałym ciastem. Bułeczki posypujemy zimną kruszonką i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut aby podrosły. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów