wtorek, 1 września 2020

Ciasteczka kisielowe

 Zapraszam na kruche ciasteczka w lekko różowym kolorze. Swój kolor zawdzięczają dodatkowi kisielu wiśniowego, mają również lekko wiśniowy smak. Zachęcam do upieczenia-możecie użyć każdy inny smak kisielu-wtedy kolor i smak będą inne ale również pyszne. Polecam



Składniki:

1 szkl mąki pszennej +do podsypania

2 op. kisielu wiśniowego (na 500 ml wody, bez cukru)

125 g masła

1/2 szkl cukru

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Proszek kisielowy łączymy na stolnicy z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło oraz jajko i wyrabiamy kruche ciasto (będzie się troszkę rozpadać). Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie posypujemy mąką stolnicę i wykładamy na nią ciasto, zagniatamy i rozwałkowujemy na ok.5 mm. Wykrawamy foremkami ciasteczka. Ze skrawków ciasta zagniatamy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je tłuczkiem. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i lekko posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów