Zapraszam na kruche ciasteczka w lekko różowym kolorze. Swój kolor zawdzięczają dodatkowi kisielu wiśniowego, mają również lekko wiśniowy smak. Zachęcam do upieczenia-możecie użyć każdy inny smak kisielu-wtedy kolor i smak będą inne ale również pyszne. Polecam
Składniki:
1 szkl mąki pszennej +do podsypania
2 op. kisielu wiśniowego (na 500 ml wody, bez cukru)
125 g masła
1/2 szkl cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Proszek kisielowy łączymy na stolnicy z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy masło oraz jajko i wyrabiamy kruche ciasto (będzie się troszkę rozpadać). Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie posypujemy mąką stolnicę i wykładamy na nią ciasto, zagniatamy i rozwałkowujemy na ok.5 mm. Wykrawamy foremkami ciasteczka. Ze skrawków ciasta zagniatamy kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je tłuczkiem. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i lekko posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów