Zapraszam na smakowite placki z tartej żółtej cukinii oraz komosy ryżowej. Placki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub pieczarkowym choć solo również są pyszne. Polecam
Składniki:
400 g żółtej cukinii
50 g komosy ryżowej
1/2 szkl wody
2 jajka
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli i pieprzu
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Komosę ryżową (quinoa) gotujemy przez 15 minut w 1/2 szkl wody, studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy. Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, jajka, mąkę oraz przyprawy, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką ciasto na placki. Smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów