sobota, 29 sierpnia 2020

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

 Zapraszam na smakowite placki z tartej żółtej cukinii oraz komosy ryżowej. Placki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub pieczarkowym choć solo również są pyszne. Polecam



Składniki:

400 g żółtej cukinii

50 g komosy ryżowej

1/2 szkl wody

2 jajka

5 łyżek mąki kukurydzianej

1 łyżeczka soli i pieprzu

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Komosę ryżową (quinoa) gotujemy przez 15 minut w 1/2 szkl wody, studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy. Do miski przekładamy odciśniętą cukinię, ugotowaną i ostudzoną komosę ryżową, jajka, mąkę oraz przyprawy, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką ciasto na placki. Smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów