Zapraszam na smakowite leczo warzywne. Jest to proste w przygotowaniu wegetariańskie danie. O tej porze roku smakuje najlepiej. Zapraszam
Składniki:
300 g żółtej cukinii
1 żółta papryka
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 szkl bulionu
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich i słodkiej papryki
Przygotowanie:
Cukinię, paprykę i pomidora myjemy oraz osuszamy. Cukinię kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki a następnie paprykę i pomidora kroimy w kostki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy dość grubo. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy z cebulą przez 5 kolejnych minut. Potem dodajemy pokrojoną cukinię i przesmażamy z pozostałymi warzywami przez kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojonego pomidora i mieszamy razem. Przesmażamy, dodajemy bulion oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą. Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów