poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Pasztet z cukinii i kaszy bulgur

 Zapraszam na pyszny pasztet z cukinii, kaszy bulgur oraz żółtego sera. Pasztet wyszedł bardzo aromatyczny. Pyszny jest na ciepło i na zimno. Polecam


Składniki:

100 g kaszy bulgur

1 kg cukinii (młodej)

2 łyżki majonezu

2 jajka

1 cebula

1 ząbek czosnku

120 g żółtego sera

1 płaska łyżka ziół prowansalskich, soli i pieprzu

1/2 szkl mąki kukurydzianej

1 łyżka bułki tartej

keksówka 27x7 cm

Przygotowanie:

Kaszę bulgur gotujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy a cukinię myjemy. Ścieramy na tarce jarzynowej cukinię ze skórką oraz cebulkę i czosnek, odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy startą i odsączoną cukinię do sporej miski. Następnie dodajemy jajka, majonez, kaszę bulgur, przyprawy i mąkę kukurydzianą, mieszamy. Ser drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie. Przekładamy masę na pasztet do keksówki, dociskamy lekko i posypujemy łyżką bułki tartej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów