Zapraszam na pyszny pasztet z cukinii, kaszy bulgur oraz żółtego sera. Pasztet wyszedł bardzo aromatyczny. Pyszny jest na ciepło i na zimno. Polecam
Składniki:
100 g kaszy bulgur
1 kg cukinii (młodej)
2 łyżki majonezu
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
120 g żółtego sera
1 płaska łyżka ziół prowansalskich, soli i pieprzu
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1 łyżka bułki tartej
keksówka 27x7 cm
Przygotowanie:
Kaszę bulgur gotujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. Cebulę i czosnek obieramy a cukinię myjemy. Ścieramy na tarce jarzynowej cukinię ze skórką oraz cebulkę i czosnek, odsączamy z nadmiaru płynu. Przekładamy startą i odsączoną cukinię do sporej miski. Następnie dodajemy jajka, majonez, kaszę bulgur, przyprawy i mąkę kukurydzianą, mieszamy. Ser drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie. Przekładamy masę na pasztet do keksówki, dociskamy lekko i posypujemy łyżką bułki tartej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów