poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

 Zapraszam na pyszny obiadek. Makaron spaghetti podany z wegetariańskim sosem ze świeżych pomidorów smakuje obłędnie. Polecam


Składniki:

250 g makaronu spaghetti

3 pomidory spore

1 ząbek czosnku

1 cebula

1/2 czerwonej papryki

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, bazylii

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania, odcedzamy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę (nacinamy lekko na krzyż i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na 2 minuty a następnie szybko przekładamy pomidory do zimnej wody). Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory.  Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów