Zapraszam na pyszny obiadek. Makaron spaghetti podany z wegetariańskim sosem ze świeżych pomidorów smakuje obłędnie. Polecam
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
3 pomidory spore
1 ząbek czosnku
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania, odcedzamy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę (nacinamy lekko na krzyż i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na 2 minuty a następnie szybko przekładamy pomidory do zimnej wody). Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z cebulą, po chwili dodajemy paprykę i przesmażamy razem przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory. Zmniejszamy ogień i na małym pod przykryciem gotujemy sos przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, ziołami prowansalskimi. Wyłączamy gaz. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów