poniedziałek, 6 lipca 2020

Sernik kokosowy na orzechowym spodzie

Zapraszam na pyszny sernik kokosowy na spodzie orzechowym z bitą śmietaną i czekoladą. Sernik wychodzi kremowy i delikatny. Jest również prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Polecam


Składniki:
ciasto orzechowe: 120 g orzechów włoskich (bez łupinek)
160 g orzechów pekan (bez łupinek)
100 g masła
2 jajka
1/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki owsianej
masa sernikowa: 400 g serka twarogowego
1/4 szkl cukru
1/4 szkl wiórków kokosowych
1 jajko
2 łyżki musu kokosowego (można pominąć)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
oraz: 1 szkl śmietanki 36%
3 łyżki cukru
30 g gorzkiej czekolady
tortownica o śred. 24 cm


Przygotowanie:
Orzechy drobno mielimy i przesypujemy do miski. Do zmielonych orzechów dodajemy masło, jajka, cukier, mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto jak na kruche i wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawiamy ciasto do lodówki. Masa sernikowa: do miski przekładamy serek twarogowy, dodajemy cukier, jajko, wiórki kokosowe, mus kokosowy i mieszamy razem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Przekładamy masę sernikową na orzechowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach i studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy z cukrem na sztywno i przekładamy na upieczony i wystudzony sernik, wyrównujemy. Czekoladę drobno siekamy i posypujemy nią śmietankę. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Można wykorzystać dowolne orzechy a mąkę owsianą zamienić na inną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów