Zapraszam na pyszne placki z młodych ziemniaków oraz z młodej kapusty. Placki są tanie w przygotowaniu i sycące. I choć trzeba trochę się napracować przy tarciu ziemniaków, to smak placków wszystko wynagradza. Usmażone na aromatycznej oliwie Gallo Classico są pysznym daniem obiadowym. Polecam z dodatkiem surówki z młodej kapusty.
Składniki:
700 g młodych ziemniaków
330 g młodej kapusty
1 cebula
2 jajka
1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 łyżeczka soli i pieprzu
oliwa Gallo Classico do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i cienko obieramy (lub skrobiemy). Cebulę obieramy z łusek. Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki na durszlak i odcedzamy z płynu. Kapustę drobno siekamy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków z cebulą, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, przyprawy, mąkę oraz mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy łyżką porcje ciasta na placki. Smażymy na małym ogniu na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru oliwy na ręczniku papierowym. Podajemy.
#DurszlakXGallo
#Gallo
#oliwaGallo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów