Składniki:
2 kg młodej kapusty
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
2 mini papryki czerwone
1 mini papryka żółta
150 g kiełbasy podwawelskiej
2-3 gałązki koperku
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 łyżki oliwy Gallo Classico
Przygotowanie:
Naczynie w którym będziemy zapiekać kapustę smarujemy łyżką oliwy.
Kapustę kroimy dość grubo. Posypujemy łyżeczką soli i "wygniatamy". Przekładamy kapustę do naczynia do zapiekania. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na kapuście. Papryki kroimy w cienkie paseczki i układamy na warzywach. Kiełbasę kroimy w plasterki i układamy na papryce. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim przygotowane warzywa z kiełbasą. Polewamy kapustę wraz z dodatkami oliwą i posypujemy pozostałymi przyprawami. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy bez pokrywki przez 30 minut. Co 10 minut wyjmujemy naczynie z piekarnika i mieszamy. Podajemy na ciepło.
#durszlakXGallo
#oliwaGallo
#Gallo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów