sobota, 11 lipca 2020

Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką różaną

Zapraszam na smakowite ciasto pełnoziarniste orkiszowe na jogurcie z kwaskowatym agrestem oraz kruszonką różaną oraz oliwą Gallo Classico. Ciasto wyszło bardzo delikatne z wyczuwalnym smakiem agrestu oraz chrupiąca kruszonką. A agrest schował sie pod kruszonką..(hi, hi). Polecam


Składniki:
75 ml jogurtu naturalnego
1/4 szkl oliwy Gallo Classico
1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szkl cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl agrestu
kruszonka: 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru różanego
oraz mała keksówka 9x18 cm



Przygotowanie:
Agrest myjemy, odcinamy końcówki i odkładamy owoce na bok. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, oliwę oraz jogurt i mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Kruszonka: łączymy ze sobą mąkę, cukier różany i masło- rozcieramy aby powstała kruszonka.
Ciasto przekładamy do blaszki, układamy na nim agrest a następnie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
#durszlakXGallo
#Gallo
#oliwaGallo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów