sobota, 27 czerwca 2020

Pulpeciki z indyka w sosie z żółtych pomidorów

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Delikatne pulpeciki z mięsa indyczego podane w kremowym sosie z żółtych pomidorów smakują wyśmienicie. Jest to idealna propozycja na rodzinny obiad. Polecam


Składniki:
pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 łyżka przyprawy do kurczaka
4 łyżki bułki tartej
oliwa Gallo Classico do smażenia
sos: 400 g pomidorów żółtych
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich, soli, pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy, curry
1 szkl śmietanki 36%
oliwa Gallo Classico do smażenia



Przygotowanie:
Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, dodajemy do niego jajko, przyprawę i bułkę tartą,  mieszamy. Następnie formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy pulpeciki. Obsmażamy je z każdej strony na rumiano. Usmażone pulpeciki zdejmujemy z patelni na talerz.
Sos: cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, aż pomidory zmiękną i puszczą sok, Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy sos gotując na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy. Do gorącego sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy razem przez chwilę. Gotowe pulpeciki z sosem podajemy  z ulubionym makaronem.

#durszlakxGallo
#Gallo
#oliwaGallo

Dodaj smaku z Gallo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów