środa, 24 czerwca 2020

Jogurtowy chleb orkiszowy

Zapraszam na pyszny domowy chlebek upieczony z mąki orkiszowej na jogurcie naturalnym. Mój chlebek upiekłam w tortownicy i dzięki temu otrzymałam okrągły bochenek. Polecam


Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
szczypta cukru
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
3,5 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Rozczyn: jogurt (w temperaturze pokojowej) przelewamy do miski, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodajemy do rozczynu mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto na chleb. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe  miejsce. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do tortownicy (ja moją wyłożyłam papierem do pieczenia), ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów