piątek, 8 maja 2020

Kokosowe ptasie mleczko

Zapraszam na pyszny, delikatny i kolorowy deser. Kokosowa pianka jest prosta po przygotowania. Jest to smakowity deser, który zachwyci swym smakiem i kolorami dzieci i dorosłych. Polecam


Składniki:
2 białka jaj
1 puszka mleczka kokosowego
1 galaretka niebieska
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
100 g ciastek czekoladowych
wiórki kokosowe
tortownica o śred. 20 cm

Przygotowanie:
Mleczko kokosowe dobrze schładzamy w lodówce. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Blaszkę wykładamy folią/papierem do pieczenia i na dnie układamy ciastka. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy po łyżce mleczka kokosowego (biała stała część), cały czas miksując. Dzielimy masę kokosową na 3 części. Każdą część łączymy z inną galaretką i dokładnie mieszamy/miksujemy. Lekko tężejące kolorowe masy wylewamy na przemian po 4-5 łyżek na środek tortownicy. Wyrównujemy górę deseru i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów