wtorek, 19 maja 2020

Drożdżowe racuszki z rabarbarem

Zapraszam na pyszne słodkie racuszki z kwaskowatym rabarbarem. Racuszki wyszły delikatne, puszyste oraz bardzo smakowite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.


Składniki:
1 łyżeczka drożdży suchych
1,5 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szkl ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1-2 łodygi rabarbaru
olej do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko, mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie myjemy i delikatnie obieramy rabarbar a potem kroimy go w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej oraz nakładamy łyżką porcje ciasta na racuszki. Na każdym racuszku układamy szybko plasterki rabarbaru (przy przewracaniu racuszka na drugą stronę lekko go dociskamy do patelni). Smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów