Składniki:
1 łyżeczka drożdży suchych
1,5 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szkl ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1-2 łodygi rabarbaru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy jajko oraz ciepłe mleko, mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie myjemy i delikatnie obieramy rabarbar a potem kroimy go w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej oraz nakładamy łyżką porcje ciasta na racuszki. Na każdym racuszku układamy szybko plasterki rabarbaru (przy przewracaniu racuszka na drugą stronę lekko go dociskamy do patelni). Smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów