środa, 20 maja 2020

Pieczone polędwiczki z kurczaka

Zapraszam na pyszne i soczyste pieczone polędwiczki z kurczaka. Pieczone polędwiczki są szybkie i proste w przygotowaniu. Mięso wychodzi delikatne i miękkie. Polecam na wiosenny obiad.


Składniki:
350 g polędwiczek z kurczaka
2 czubate łyżeczki Vegety Natur do złocistego kurczaka
5 łyżek kukurydzianej bułki tartej
1 jajko
duża szczypta soli


Przygotowanie:
Polędwiczki opłukujemy wodą i osuszamy. Następnie przyprawiamy połową przyprawy do kurczaka, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Jajko mieszamy z solą w głębokim talerzu. Na drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z przyprawą do kurczaka. Wyjmujemy polędwiczki z lodówki. Każdy kawałek najpierw obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Układamy gotowe polędwiczki na blaszce (ja wyłożyłam dodatkowo blaszkę papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 40 minut w 180 stopniach pod przykryciem a następnie przez 15 minut bez przykrycia (również w 180 stopniach). Upieczone polędwiczki podajemy w towarzystwie surówki.


Przepisy inspirowane naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów