Zapraszam po przepis na domowy majonez. Jest dużo lepszy niż taki ze sklepu i tańszy. Majonez naprawdę szybko i prosto się przygotowuje a w lodówce może stać ok. 1 tygodnia. Domowy majonez to świetny dodatek do sałatek, jajek czy wędliny. Polecam
Składniki:
1 żółtko jaja
1 łyżeczka musztardy
1 szkl oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki gorącej wody
sól
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy olej rzepakowy cienkim strumieniem i cały czas miksujemy. W szklance mieszamy ze sobą ocet jabłkowy, cukier i gorącą wodę (aż cukier się rozpuści). Wlewamy do majonezu i przez chwilę miksujemy. Na koniec majonez doprawiamy do smaku odrobiną soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów