środa, 8 kwietnia 2020

Chleb żytnio-orkiszowy

Zapraszam na pyszne i domowe pieczywo. U mnie chrupiący i smakowity chlebek z mąki żytniej oraz orkiszowej z dodatkiem błonnika oraz siemienia lnianego. Polecam na śniadanie lub kolację kromeczkę takiego domowego pieczywa z ulubionymi dodatkami.


Składniki:
1,5 szkl mąki żytniej białej
1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej
1 łyżka błonnika witalnego + do posypania
1 łyżka siemienia lnianego + do posypania
1 łyżeczka soli
1 op. suchych drożdży
1 szkl ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, siemie, sól oraz suche drożdże, mieszamy razem. Następnie wlewamy ciepłą wodę oraz dolewamy oliwę. Wyrabiamy dokładnie ciasto na chleb i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i zwilżamy zimną wodą. Posypujemy siemieniem i błonnikiem. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Oczywiście można również upiec chleb na mące pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów