Składniki:
230 g ugotowanego makaronu-u mnie orkiszowy (ok. 1,5 szkl)
pół czerwonej papryki
100 g chudej wędliny
mała puszka ciecierzycy
pół pęczka szczypiorku
masło do formy
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki (u mnie 18%)
pół łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
garść tartego żółtego sera
oraz naczynie do zapiekania
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy z płynu na sitku. Paprykę i wędlinę kroimy w małą kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy. Do miski przekładamy ugotowany makaron i dodajemy do niego paprykę, wędlinę, szczypiorek i ciecierzycę, mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wkładamy do niego makaron z dodatkami, wyrównujemy i lekko dociskamy. Śmietankę przelewamy do miseczki, wbijamy jajka i razem mieszamy. Masą jajeczną polewamy zapiekankę. Górę posypujemy żółtym serem. Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów