piątek, 27 marca 2020

Babka o smaku cytrynowym

Witajcie. mam dziś dla Was pomysł na szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto - babkę o smaku cytrynowym od Majonez Kętrzyński. Świetne ciasto na co dzień i od święta. Polecam


Składniki:
1 op. mieszanki na babkę o smaku cytrynowym
2 jajka
1/2 szkl wody
7 łyżek stołowych oleju
oraz: 50 g rodzynek
1/2 szkl gorącej wody
2 łyżki mąki
polewa: 40 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietanki 30%
posypka
masło do wysmarowania blaszki
bułka tarta do blaszki

Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osuszamy i obtaczamy w mące.
Zawartość opakowania z mieszanką na babkę wsypujemy do miski i dodajemy jajka, wodę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. No koniec dodajemy rodzynki i mieszamy delikatnie. Przekładamy  masę do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczona babkę studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej i polewamy babkę, posypujemy posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów