Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej (u mnie 2ab)
1,5 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka błonnika witalnego + do posypania
1 łyżka oliwy
1 op. suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 szkl ciepłej wody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, drożdże suszone i sól oraz dolewamy oliwę i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie wyjmujemy wyrośnięte ciasto na chleb i chwilę zagniatamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy. Posypujemy górę chleba błonnikiem. Przykrywamy blaszkę z ciastem na chleb i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów