sobota, 29 lutego 2020

Sernik na zimno z jeżynową galaretką

Zapraszam na smakowity serniczek na zimno na chrupiącym spodzie herbatnikowym. Góra to aromatyczna galaretka z jeżyn w syropie. Całość tworzy świetny smak i pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam na deser do kawy lub herbaty.


Składniki:
200 g herbatników kakaowych
100 g masła
250 g mascarpone
220 g jogurtu naturalnego
2 galaretki przezroczyste
1,5 szkl gorącej wody
1 słoik jeżyn w syropie (290 ml)
1 łyżka żelatyny
1/2 szkl gorącej wody
oraz tortownica o śred. 18 cm

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Mieszamy dokładnie ciastka z rozpuszczonym masłem i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią.  Ugniatamy masę ciasteczkową i wkładamy tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl gorącej wody i odstawiamy. Do miski przekładamy mascarpone i jogurt oraz miksujemy razem. Następnie dolewamy tężejące galaretki i  miksujemy do połączenia. Przelewamy masę sernikową na ciasteczkowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki.
Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody. Jeżyny w syropie przelewamy do miski i dolewamy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Mieszamy razem. Gdy galaretka jeżynowa zacznie tężeć, przelewamy ją na sernik. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów