Zapraszam na pyszne bułeczki upieczone bez dodatku drożdży czy sody a na proszku do pieczenia. Takie bułeczki są proste w przygotowaniu i tanie. Idealne na śniadanie lub kolację. Polecam
Składniki:
2 szkl mąki z samopszy (pszennej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki siemienia lnianego
1 jajko
2 łyżki oliwy
1/2 szkl maślanki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz siemie lniane i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, oliwę i maślankę (w temperaturze pokojowej) i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 małych części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy wodą i posypujemy siemieniem. Wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
(kruszą się trochę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów