środa, 17 czerwca 2020

Szpinakowe naleśniki z serkiem i łososiem

Zapraszam na pyszne, zielone naleśniki szpinakowe z serkiem oraz łososiem wędzonym i sałatą. Świetnie smakują na zimno jako przystawka. Można również zabrać takiego naleśnika do pracy czy na piknik. Polecam


Składniki:
ciasto:170 g świeżego szpinaku
1 szkl mleka
4-5 łyżek oleju
1 jajko
1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być pszenna)
nadzienie: 150 g łososia wędzonego
kilka liści sałaty masłowej
150 g fety
3 łyżki jogurtu greckiego
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Naleśniki: szpinak myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do kielicha blendera, dolewamy mleko i blendujemy. Kolejno dodajemy jajko, olej i mąkę i blendujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy ciasto na naleśniki na 15 minut. Potem rozgrzewamy patelnię i wylewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na małym ogniu.
Nadzienie: sałatę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Fetę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy jogurt, pokrojony szczypiorek i mieszamy razem (jeśli trzeba to doprawiamy do smaku).
Usmażone naleśniki kolejno smarujemy serkiem i układamy sałatę oraz łososia. Następnie zawijamy naleśniki w rulon. Podajemy

2 komentarze:

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów