Składniki:
warstwa biała: 125 g ricotty
1 łyżka syropu z agawy
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącego mleka/wody
warstwa niebieska: 125 g ricotty
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka niebieskiej spiruliny/barwnika
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącego mleka/wody
oraz: 100 g borówek
niebieska galaretka
Przygotowanie:
Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy białą masę do 3 pucharków i wstawiamy do lodówki.
Warstwa niebieska: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy, niebieską spirulinę (lub barwnik) i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy niebieską masę na białą i wstawiamy do lodówki.
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Borówki myjemy i osuszamy a następnie układamy na niebieskiej warstwie deseru. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki.
Przepis na 3 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów