wtorek, 11 lutego 2020

Sernikowy deser z borówkami

Zapraszam na pyszny deser w paski z soczystymi borówkami.  Sernikowe warstwy deseru świetnie łączą się ze sobą i tworzą pyszną całość. Deser posłodziłam syropem z agawy od  Miody Huzar. Polecam


Składniki:
warstwa biała: 125 g ricotty
1 łyżka syropu z agawy
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącego mleka/wody
warstwa niebieska: 125 g ricotty
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka niebieskiej spiruliny/barwnika
1 płaska łyżka żelatyny
3 łyżki gorącego mleka/wody
oraz: 100 g borówek
niebieska galaretka



Przygotowanie:
Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy białą masę do 3 pucharków i wstawiamy do lodówki.
Warstwa niebieska: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy, niebieską spirulinę (lub barwnik) i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy niebieską masę na białą  i wstawiamy do lodówki.
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Borówki myjemy i osuszamy a następnie układamy na niebieskiej warstwie deseru. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki.
Przepis na 3 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów