sobota, 8 lutego 2020

Naleśniki na serwatce

Zapraszam na pyszne naleśniki zrobione na serwatce. Serwatka została mi po zrobieniu domowego twarogu i postanowiłam ją jakoś wykorzystać. Naleśniki na serwatce są bardzo puszyste i elastyczne. Świetne z dodatkami wytrawnymi lub na słodko. Polecam


Składniki:
1,5 szkl serwatki
2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki oleju/oliwy

Przygotowanie:
Serwatkę przelewamy do miski, dodajemy do niej jajko oraz olej i mieszamy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową. Miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na naleśniki na 20 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów