Składniki:
400 g selera
400 g ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli i pieprzu
2-3 łyżki mąki ryżowej (może być pszenna)
olej do smażenia
sos: 150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie:
Seler oraz ziemniaki myjemy i obieramy. Cebulkę i czosnek obieramy z łusek. Seler, ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Do odciśniętych warzyw dodajemy jajko, przyprawy i mąkę ryżową. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta na placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Sos: do miseczki przekładamy jogurt oraz majonez i dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy trochę pokrojonego szczypiorku i mieszamy ponownie.
Składniki na 3 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów