Składniki:
2 czerwone papryki
250 g mięsa mielonego z szynki
1 szkl ugotowanego ryżu
1 jajko
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich
2 łyżki sera żółtego tartego
Przygotowanie:
Papryki myjemy, kroimy na pół i wyciągamy pestki. Układamy połówki papryk w naczyniu do zapiekania. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż oraz cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie masę mięsno-ryżową i napełniamy nią papryki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach pod przykryciem. Następnie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy serem tartym. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach bez przykrycia. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów