Składniki:
1 mała dynia hakkaido (ok. 800 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 szkl bulionu
1 łyżka masła
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 łyżeczka soli paprykowej
1 łyżeczka pieprzu
oraz płatki migdałowe
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy i kroimy miąższ w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Delikatnie podsmażamy na łyżce masła cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną dynię i chwilę razem smażymy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę na krem. Podajemy z podprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów