czwartek, 16 stycznia 2020

Pulpeciki z szynki w jasnym sosie

Zapraszam na lekkie pulpeciki z mięsa mielonego z szynki. Gotowane pulpeciki przygotowałam w domowym, jasnym sosie . Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki. Polecam na lekkie i pyszne danie obiadowe.


Składniki:
pulpeciki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 mała cebulka
1 małe jajko
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, papryki słodkiej i curry
4 łyżki bułki tartej
sos: 500 ml bulionu
100 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miseczki, ścieramy na tarce do niego obraną cebulkę a następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną mokrymi dłońmi i formujemy małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego - mi wyszło 16 sztuk). Zagotowujemy w garnku bulion i do gotującego się wrzucamy delikatnie pulpeciki. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Śmietankę łączymy z mąką ziemniaczaną i przyprawami. Rozrobioną śmietankę wlewamy do garnka z gotującymi się pulpecikami, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis na 4 porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów