wtorek, 14 stycznia 2020

Nocne bułeczki

Zapraszam na pyszne bułeczki z mąki orkiszowej i mąki z krzycy. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy wieczorem przygotować ciasto i włożyć je na noc do lodówki. Rano tylko dzielimy, formujemy i pieczemy smakowite bułeczki. Polecam


Składniki:
2 szkl mąki orkiszowej białej+do podsypania
1 szkl mąki z krzycy (żytniej)
1 op. suszonych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 szkl ciepłej wody
1 łyżka miodu wielokwiatowego od Miody Huzar
2 łyżki oliwy
oraz woda do posmarowania bułeczek
sezam do posypania

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy suszone drożdże i sól oraz mieszamy. Następnie dodajemy miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto na bułeczki wkładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto z lodówki i na posypanej mąką stolnicy wyrabiamy przez chwilę. Ciasto dzielimy na 12 małych części (lub mniej, ja zrobiłam małe bułeczki), wyrabiamy w dłoniach kuleczki i układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką blaszkę z bułeczkami i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smarujemy wodą oraz posypujemy ziarnami sezamu.Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Można również zrobić bułeczki na mące pszennej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów