piątek, 17 stycznia 2020

Placuszki ryżowe na słodko

Zapraszam na pyszne i delikatne placuszki z gotowanego ryżu. Placuszki wychodzą lekko chrupiące i aromatyczne. Idealnie będą pasowały na słodkie śniadanie. Polecam


Składniki:
100 g ryżu (suchego)
2 jajka
6 łyżek jogurtu greckiego
6 łyżek mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Przekładamy zimny ryż do miski i dodajemy do niego jogurt, jajka i pastę waniliową. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta na placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów