sobota, 4 stycznia 2020

Pasztet z fasoli

Zapraszam na pyszny pasztet, który łączy w sobie smaki fasoli oraz suszonych grzybów. Taki pasztet sprawdzi się na każdą okazję. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Polecam



Składniki:
300 g białej fasoli
20 g suszonych borowików
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g mąki kukurydzianej
1 jajko
1/4 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli, pieprzu, majeranku
1 łyżka przyprawy grzybowej
oraz keskówka 27x7 cm

Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Grzyby zalewamy szklanką gorącej wody i zostawiamy na noc. 
Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości przez ok. 2 godziny i zostawiamy do ostygnięcia w wodzie w której się gotowała. Zimną fasolę odsączamy z wody. Cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w mniejsze części. Grzyby odcedzamy z wody w której się moczyły. Ugotowaną fasolę z cebulą, czosnkiem i grzybami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy rękoma masę na pasztet. Przekładamy fasolową masę do keksówki i wyrównujemy. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz śmiało ale bez wulgaryzmów